Horley, Oxfordshire

Posted by Luke Cherry, on December 10, 2019.

The brief:

When we were approached by Jane and Colin, they had not long moved into their new house in the Oxfordshire village of Horley. They came to us because they had seen one of our kitchens elsewhere but also needed a pair of experienced eyes to help make the most out of the space they had. This is a particular aspect our job which allows us to not only be creative with the kitchens themselves but to also lend our clients the years of experience we have gained from seeing many other difficult spaces.

There were no architects’ drawings on this occasion, so our first meeting was a home visit to take a look at what was possible. The kitchen was located at the front of the property. On entering the old kitchen, we could see for ourselves it needed some severe alterations. Not only to the kitchen cabinets but to the room itself. Jotting out almost into the middle of the space sat a small square room which housed the boiler. Our first bit of advice was to see if it was an option to get the boiler relocated and take away the structure to open up the room. Luckily Jane and Colin had already had similar thoughts and it was soon put on the ‘to do list’. Their plumber was put to work in the following weeks and a large lump hammer was employed to take down the small room. The difference this relatively small alteration made was astonishing when we all could see the new space available to us. From a pretty disjointed kitchen to a blank canvas with greater functionality. Whilst all the dust was being moved around, we were starting to get some ideas down as to what cabinets could go where. By losing the boiler room we were able to gain Jane and Colin an island which they thought would never be possible. It was a great feeling to give our clients this option, being as they had resigned to not having one, given the old space.

The Vision

To be sympathetic towards their characterful old cottage and to create a space with a classic country style.

They stated very early on their desire to use different materials to achieve their country kitchen style. Materials included – brick slips on the sink run wall to give added texture, Maple worktops and window boards to gain the warmth wood gives, a granite island worktop for its hardwearing nature and its striking visual appeal.

Project overview

Materials used – Maple veneered cabinets, Tulip cabinet frames, doors and drawer fronts and solid Maple drawers with dovetails.

Colours used – The main kitchen cabinets are hand painted using ‘Fescue 231’ by Little Greene and the island is in ‘Serpentine 233’ by Little Greene

Cabinets used – The ‘Ellen’ range

Worktops used – 40mm prime maple wooden worktops on the main cabinet run and in the pantry cabinet. 30mm Baltic Brown Granite with a double chamfered edge detail.

Appliances used – Neff double oven, Neff integrated fridge/freezer, Neff dishwasher and a Neff canopy extractor

Sink and Tap used – ceramic overmount 1.5 bowl sink with drainer. Chrome single mixer tap.

Recent Kitchen Projects

Book your design consultation