Shenington, Oxfordshire

Posted by Luke Cherry, on December 12, 2019.

The brief:

Sarah and Will came to Cherrywood with a clear objective. They wanted the movement of their current kitchen space to improve but were in need of some professional advice of how to achieve this. We made a home visit appointment and got straight into sharing ideas of how the space could work better for them. Sarah and Will were great clients from the beginning and were always open to advise and acting on it. The natural flow of the kitchen to social space did not work at all well. To get from the kitchen to their dining room they had to carry things out into the hall and then back into the dining room. In our mind this required far too many steps when only a small bit of structural work was needed to help the connection through the two spaces much more usable. Knocking through and a number of other tasks including lighting, flooring, electrics and plumbing were all agreed and carried out by their own builder RC Spencer of Deddington. Once we had helped with this aspect of the kitchen design, we were free to get creative on the layout of the cabinets and establish the most appropriate position for the refurbished Aga which was going to be a new addition. We were also asked if we could construct a false mantle which was a major want for Will so he could display one of his large clocks as a centre piece above. When positioning a range oven, we often look for a central space normally along the longest wall that doesn’t have windows or any other obstructions. On this occasion the longest run was interrupted by two large windows, so we had to look elsewhere. The most practical place now was to put it on the wall opposite the new opening into the dining room. This meant the Aga remained a big part of the kitchen no matter which end Sarah and Will were using. It also meant that whoever was cooking could still interact with people wherever they were in the kitchen. This left us needing to find a location for the fridge/freezer, sink and dishwasher. This needed to be considered in order to affirm the kitchens best possible working flow.

The Vision

The old kitchen in this house was very disjointed and cold so our clients main focus was to transform the space into a warm, light and functional kitchen that could be enjoyed by the whole family. Blue was always key to their colour pallet and worked nicely as a strong contrast.

Project overview

Materials used – Oak veneered ply cabinets, Tulip cabinet frames, doors and drawer fronts and solid Oak drawers with dovetails.

Colours used – The sink and Aga run were all painted using ‘Slate Lime – Dark 151’ by Little Greene and the fridge run cabinets were painted in ‘Dock Blue 252’ also by Little Greene.

Cabinets used – The ‘Ted’ range

Worktops used – 30mm ‘Stautario White’ by The Granite House

Appliances used – Samsung American style fridge freezer, A refurbished 150cm Aga in ‘Slate Grey’, Neff dishwasher.

Sink and Tap used – Villeroy and Boch Farmhouse 90 sink with an Arundel monobloc tap in chrome by Rudge & co.

Recent Kitchen Projects

Book your design consultation